Saturday, May 23, 2015

Sakit Lutut: Punca dan Bagaimana Merawat Sakit Lutut

Sakit lutut, sakit sendi atau muscle pain lazimnya dikategorikan sebagai sakit ‘orang tua’ kerana rungutan mengenai sakit ini sering didengari dari kalangan warga emas.

Kini masalah sakit lutut dan sendi tidak hanya menghantui warga emas sahaja, malahan seawal usia remaja telah ada yang mengalami masalah ini.

Sakit lutut kini tidak lagi menjadi masalah kepada individu dalam peringkat umur tetentu sahaja.

PUNCA SAKIT LUTUT DAN SENDI

Punca utama terjadi sakit lutut selalunya dikaitkan dengan osteoartritis, tetapi sekiranya golongan muda yang mengalami sakit lutut, mungkin akibat daripada berat badan yang berlebihan (obesiti), kecederaan sukan atau kemalangan, dan jatuh atau trauma.

Lazimnya sakit lutut dan sendi yang menyerang peringkat umur 50-an ke atas adalah disebabkan oleh faktor osteoarthritis yang mana berlaku pengurangan 'pelincir' yang berlaku secara semulajadi oleh tubuh manusia. Ini merupakan salah satu tanda tubuh anda sedang mengalami proses penuaan.

Selain itu sakit lutut dan sendi juga boleh berlaku akibat dari aktiviti harian yang agak ekstrim.  ianya berlaku apabila tendon mengalami keradangan atau bengkak. Ini kerana tendon merupakan pengikat atau penghubung yang kuat antara otot dan tulang.  Apabila kita melakukan aktiviti harian yang terlalu ekstrim tendon boleh membengkak dan mengalami keradagan yang boleh menyebabkan sakit di bahagian lutut dan sendi.

Dalam istilah perubatan ia disebut sebagai medial plica syndrome. Plica merupakan lipatan tisu yang terdapat pada sendi lutut. Kekerapan menggunakan atau kekerapan melakukan aktiviti harian yang menggunakan fungsi plica ini akan menyebabkan rasa sakit.

Selain itu, sakit lutut dan sendi juga boleh diakibatkan oleh terjatuh atau kemalangan.

BAGAIMANA MERAWAT SAKIT LUTUT DAN SENDI

Berikut merupakan beberapa cara paling berkesan untuk merawat sakit lutut dan sendi.
 • Jangan melakukan aktiviti yang terlalu lasak sebaliknya rehatkan lutut anda.
 • Lakukan senaman regangan yang ringan untuk mengembalikan kecergasan lutut anda
 • PASTIKAN anda menjaga pemakanan yang betul dan amalkan suplement yang sesuai yang mampu membekalka nutrien kepada lutut anda.
 • Jika lutut anda bengkak AMALKAN kaedah menuam menggunakan ais pada bahagian yang bengkak. Lakukan sekerap yang mungkin sehingga surut bengkak
Namun begitu adakah mencukupi dengan hanya merehatkan lutut dan sendi anda? Tidakkah anda perlu meneruskan aktiviti harian anda!!!

GUNAKAN PRO KAS BAGI MERAWAT KESAKITAN LUTUT

Sakit Lutut Pro KasAPAKAH PRO KAS?


PRO KAS merupakan produk yang dihasilkan untuk mereka yang mempunyai masalah sakit lutut atau sendi.

Penggunaan PRO KAS bukan sahaja terhad kepada mereka yang mengalami sakit lutut sahaja malah boleh digunakan pelbagai masalah kesakitan seperti sengal sendi, tulang serta mengembalikan rasa kesegaran untuk lebih bertenaga.

KANDUNGAN UTAMA PRO KAS


Aloe Vera (Lidah Buaya)
Antioksidan, antibiotik yang bekerja sebagai stimulator pertumbuhan sel dan membaiki bekas luka dan sifat inhibitor nyeri.

Soya
Mengandungi 50% protein bagi setiap 100g kacang soya, merupakan 2x lebih daripada kacang tanah, 11x lebih daripada susu dan 3x lebih daripada telur!

Vitamin dan Mineral
Kaya vitamin dan mineral seperti kalsium, sodium, besi, kalium, mangan, seng, asam folat, pelbagai jenis vitamin, asam amino.

Delima
Mengandungi vitamin c sebagai penurun risiko arthiritis dan ianya baik untuk tulang.

DMSO
Pembawa bahan-bahan Pro KAS masuk ke dalam anggota badan dengan menggunakan teknologi nano dengan membetulkan DNA tanpa perlu melakukan pembedahan.

Menthol
Mempunyai anestetik tempatan dan kualiti counterirritant, dan ia digunakan secara meluas untuk melegakan sakit otot.

Mereka yang ada masalah yang berkaitan dengan sakit lutut sangat digalakkan untuk mencuba PRO KAS berdasarkan testimoni kebaikan produk ini.

  Artikel Terkait

  Sakit Lutut: Punca dan Bagaimana Merawat Sakit Lutut
  4/ 5
  Oleh

  Berlangganan

  Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email

  1 comments:

  June 3, 2015 at 10:21 AM delete

  Salam...Pro kas produk terbaru untuk melegakan sakit lutut. semoga ianya berkesan dan bolehlah mencubanya untuk digunakan pada ibubapa kita.

  Semoga berjaya...

  Reply
  avatar