Thursday, September 19, 2013

Suplement Untuk Ibu Mengandung

Apabila seseorang wanita itu mengandung, perkara paling utama yang perlu
dititikberatkan ialah pemakanan yang sihat selain dari kesihatan dan keselamatan ibu dan bayi yang bakal lahir.  Persoalannya adakah cukup nutrisi yang diperolehi dari makanan seharian semata-mata tanpa bantuan sebarang suplemen tambahan.  Setiap ibu yang mengandung tidak kira sama ada kali pertama atau seterusnya pasti akan disarankan untuk mengambil beberapa vitamin penting seperti folic acid, vitamin C, vitamin B Complex, kalsium dan sebagainya.

Melalui SHAKLEE kami membantu anda panduan untuk pengambilan vitamin dan suplemen untuk ibu mengandung mengikut fasa kandungan anda.  Seperti yang kita ketahui sepanjang 9 bulan mengandung kita dibahagikan kepada tiga fasa utama atau lebih dikenali sebagai Trimester Pertama, Kedua dan Ketiga.


Trimester Pertama - 0-14 minggu

Vita-Lea Multivitamin ( 1-2 biji sehari - selepas sarapan )

Mengandungi zat besi yang dapat membantu  pembentukkan sel-sel darah merah. Ibu yang mengambil Vita-Lea Multivitamin ini tidak perlu lagi mengambil OBIMIN.

B-Complex  ( 1 biji sehari - selepas makan tengahari )

Mengandungi  8 kumpulan vitamin B termasuk  asid folic. Asid folic dan B12 membantu pembentukkan sel sel darah merah di dalam badan . Jumlah asid folic yang mencukupi dalam diet harian dapat membantu mencegah kecacatan tiub neural bagi wanita yang sedang merancang kehamilan sebelum konsepsi dan semasa 12 minggu tempoh kehamilan bagi dos harian sebanyak 400mcg.

Vitamin C ( 1 biji sehari - selepas sarapan pagi )

Membantu meningkatkan sistem pertahanan badan, berperanan dalam menyokong tulang, gigi dan gusi yang sihat. Ia juga membantu penghadaman dan meningkatkan  sistem ketahanan tubuh.


 Ostematrix / Kalsium  ( 4 biji sehari, sebelum tidur) 

Tahukah anda ibu mengandung memerlukan 1000-1300mg kalsium dalam sehari. Ia bertujuan untuk menguat dan membentuk tulang dan gigi bayi yang sihat. Pengambilan kalsium jugak boleh membantu mengurangkan sakit pinggang, sakit belakang serta kebas kebas kaki tangan.  Trimester 2 (14-28 minggu) dan Trimester 3 (28-42 minggu)
Bila dah masuk fasa ke-2 dan ke-3 kehamilan para ibu disarankan untuk menambah pengambilan vitamin iaitu Omega Guard dan ESP.  

Omega Guard - ( 1 biji sehari, selepas makan tengahari )

Merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan. Setiap satu hidangan Omega Guard mengandungi 1000mg asid lemak omega3 yang terkandung didalamnya seperti DHA dan EPA yang baik untuk fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata.

 ESP @ Energizing Soy Protein - (1 sudu besar  seelok-eloknya ambil pagi )

Sangat penting untuk membina dan memperbaharui sel-sel tisu, hormon dan enzim di dalam tubuh. Sangat baik untuk wanita yang mengandung dan menyusu anak.  Protein yang terkandung di dalamnya juga baik  untuk pembentukkan kuku, rambut dan kulit. ESP  juga membantu memberi tenaga kepada ibu-ibu hamil yang mengalami morning sickness yang agak teruk serta memelihara dan mengelakkan kecacatan janin.  
Ibu Sihat, Bayi Sihat...Ibu Cergas, Bayi Cerdas...Bersama Shaklee Products


Maklumat lanjut :- 
Suziela 013 5995646 / 017 5149994Artikel Terkait

Suplement Untuk Ibu Mengandung
4/ 5
Oleh

Berlangganan

Suka dengan artikel di atas? Silakan berlangganan gratis via email